Documents per a la història de Premià de Mar.

Joaquim Margenat , sadrusaya@hotmail.com

Els orígens del nostre futur.

Inicialment aquesta havia de ser una pàgina dedicada només a Premià de Mar.

A mida d'anar-hi treballant m'ha semblat que si volíem entendre com era Premià, com eren i com vivíen la seva gent, si volíem conèixer els orígens del nostre futur no podíem prescindir del que avui diem Premià de Dalt.

Encara que jurídicament a 1836 comença Premià de Mar, abans ja hi vivia gent i eren de Premià de Dalt, sobretot pescadors que es feien una casa a prop del mar cansats d'anar amunt i avall cada dia. L'únic camí per anar-hi era la riera i no sempre era un bon camí, sobretot després de dies de torrentada.

Aquests pescadors tenien els seus germans, pares, cosins, etc. a Premia de Dalt, i la majoria hi teníen també algunes terres que treballaven com a complement de la pesca.

La majoria de les cases es van anar fent entre 1730 i 1830, quan es va arrivar a 210 cases i uns 1.000 habitants, de manera que ja igualava a Premià de Dalt. Un decret del Govern autoritzava als nuclis de població de 1.000 habitants a constituir-se com a municipi independent, i aixó va permetre a Premià de Mar tenir Ajuntament propi.

El sentiment d'independència ja venia de lluny, a 1789 ja es va fer una església pròpia en terrenys cedits per la família Manent. També durant el trienni lliberal de 1821-1823 ja es va gaudir d'una certa independència, acabada sobtadament per Ferran VII que va anul.lar tots els avenços socials aconseguits.

Aquesta independència mental es fàcil d'entendre si pensem que era ja la tercera o quarta generació dels que havien viscut a Premià de Dalt, i en canvi ells nascuts a la vora del mar simplement havien sentit a dir que els avis i besavis abans vivien al poble de dalt.

Bé, més val que llegiu els documents i us feu la vostra pròpia idea.

No cal dir que qualsevol opinió, consulta, suggeriment, correcció, etc. serà ben rebuda i comentada.