La construcció de la carretera de Premià de Dalt

La Diputació Provincial encarregada de vetllar per les vies de comunicació dintre de la província a començaments de l’any 1897 tenia damunt de la taula el projecte d’una carretera per a comunicar els dos pobles de Premià.

Em trobat en el diari de Catalunya " LA RENAIXENSA " varies cartes-cròniques d’en Josep Fontcuberta, pilot i propietari tal com ell s’anomena, explicant les alternatives d’aquestes obres. Era un navegant que havia nascut a Premià de Dalt però vivia a Premià de Mar.

D’aquest escrits se’n dedueix que l’influencia del Sr. Trias va ser decisiva per a decidir el traçat definitiu, que és l’actual.

L’ajuntament de Premià de Mar per tal d’afavorir l’opció B, que era una carretera en línia recta des d’un Ajuntament a l’altra, va enllestir el projecte i obres del carrer de la Plaça, que no existia en aquell moment, de manera que el tram que corresponia a Premià de Mar ja estaria fet. No va servir de rés. Malgrat tot va triomfar la opció A, l’actual traçat donant tota la volta per fora dels dos pobles.

Llegiu vosaltres mateixos els arguments i explicacions que fa en Josep Fontcuberta, son 6 pàgines d’antologia, escrites entre de febrer i juny de 1897.

A finals de desembre de 1897 la Diputació encara estudia la petició de diners que fan els dos Ajuntaments.

El 8 de juny de 1898 la Diputació anomena el Diputat Sr. Casademunt per a presidir la subhasta de les obres del camí veïnal de Sant Pere de Premià a Premià de Mar.

documents Josep Fontcuberta