La fàbrica de Genís Mayolas

L ’any 1867 es va celebrar una Exposició Universal a Paris.

I això quina relació te amb Premià ? Doncs que entre els productes presentats a la secció espanyola de la Exposició Universal de Paris hi havia uns teixits fabricats a Premià de Mar per Genis Mayolas i fills. Fixeu-vos que parlem de 1867 i la fàbrica feia ja 27 anys que funcionava.

Parlem una mica de la família Mayolas.

En Pere Mayolas de Vilassar de Dalt casat amb Antònia Xarrié, com molts altres veïns de la població tèxtil per excel·lència, va venir a establir-se a Premià de Mar. Es van integrar plenament a la vida local i veiem que els seus fills es van casar i quedar-se a viure a Premià. En Jaume casat amb Antònia Argimón, la Rosa casada amb un Alsina, la Teresa casada amb Salvi Vidal, la Maria casada amb Joan Cisa, i la Josepa casada amb Jaume Petit, i l’hereu en Genís.

Aquest Genís Mayolas Xarrié nascut cap al 1820 va ser el gran impulsor de la fabricació de teixits a Premià i com hem vist fins a participar a exposicions universals. Estava casat amb Dolors Bertran Estrader i vivien al Camí Ral en el tram entre la riera i Can Manent.

Del matrimoni Mayolas-Bertran hem trobat els següents fills: Genís, Pau, Salvi, Silveri, Antonia i Josepa, tots ells nascuts entre 1845 i 1860.

L'any 1878 van marxar a instal.lar la fàbrica a Pineda de Mar. (Document del Sr. ....)

Podeu veure el document de la guia editada aquell any.

Cataluña en la Exposición Universal de París de 1867.

(Aclariments del text antic: PISANAS: roba fabricada originalment a Pisa de cotó tintat amb els colors combinats a ratlles i quadres, serveix per a fer vestits; CUTIES: roba forta que es fa servir sobretot per roba de matalassos, i combina ratlles blaves i blanques; DRIL roba de fil o cotó sense tractar ).